انواع نسبت های مالی چیست و چه کاربردی دارند؟
صورت های مالی گزارشی از تمام فعالیتهای یک شرکت در یک دوره زمانی خاص (مثلاً یک سال مالی) هستند. یکی از منابع مهمی که مدیران هر مجموعهای برای اطلاع از وضعیت کسبوکار استفاده میکنند، صورت های مالی هستند. اما این صورت ها زمانی معنای بیشتری پیدا میکنند که با استفاده از نسبت های مالی بدانیم که آیا بخشهای مختلف صورت مالی با یکدیگر تناسب دارند یا نه. در این مقاله انواع نسبت های مالی را بررسی میکنیم و توضیح میدهیم که هر یک از این نسبتها چگونه محاسبه میشوند و چه معنایی دارند.
تجزیه و تحلیل نسبتهای مالی به چه معناست؟
انسانها همیشه به دنبال این هستند که بتوانند از تکرار اتفاقات و نسبتی که این اتفاقات از نظر زمانی، مکانی و مقداری با یکدیگر دارند یک الگو در ذهن خودشان بسازند و به وسیله این الگو بتوانند وضعیت کنونی را بررسی کنند و علاوه بر آن حتی بتوانند در مورد آینده نیز پیشبینی کنند.
به همین منظور، نسبت های مالی اعداد و ارقامی هستند که برای کدگشایی از صورت های مالی و بهدستآوردن اطلاعات معنادار از صورت های مالی به کار گرفته میشوند. نسبت های مالی به چندین دسته تقسیم میشوند که هر یک از این دستهها وضعیت اقتصادی مؤسسه را از زاویه خاصی مورد بررسی قرار میدهند. برای مثال یکی از نسبت های بسیار پرکاربرد، نسبت بدهی جاری به ارزش ویژه است که هرگاه مقدار آن از 80 درصد بیشتر شود به این معنی است که شرکت با مشکلات جدی در ایجاد تعهدات و بازپرداخت آنها مواجه است.
هدف از تجزیه و تحلیل صورت های مالی چیست؟
تجزیه و تحلیل صورت های مالی که یکی از مهمترین روشهای آن تحلیل نسبتها است، با سه هدف اصلی انجام میشود:
- بررسی روند فعالیتهای شرکت از گذشته تا کنون
- پیشبینی آینده شرکت
- مقایسه وضعیت شرکتها با یکدیگر
برای مثال نسبت جاری یکی از نسبت های مالی است که در تجزیه و تحلیل گزارشهای قانونی شرکتها استفاده میشود. نسبت جاری نشان میدهد که یک شرکت چقدر توانایی پرداخت بدهیهایش را از محل داراییهای جاری دارد. حالا تصور کنید که با مقایسه نسبت جاری یک شرکت طی 5 سال متوجه میشوید که قدرت شرکت برای پرداخت بدهیها در حال کاهش است. این موضوع برای شما بهعنوان یکی از اعضای واحد مالی آن شرکت یا یک سهامدار میتواند هشداردهنده باشد.
از طرف دیگر با مقایسه مقدار نسبت جاری یک شرکت با سایر شرکتهایی که در همان صنعت فعال هستند میتوانیم متوجه شویم که شرکت ما با توجه به وضعیت عمومی اقتصاد در کشور، چه عملکردی دارد.
علاوه بر همه اینها، از بررسی روند تغییرات در نسبت های مالی یک شرکت میتوان آینده آن شرکت را با ضریب اطمینان قابل قبولی پیشبینی کرد. اهمیت این موضوع وقتی روشنتر میشود که بدانیم به اعتقاد اقتصاددانها و سرمایهگذاران سرشناس دنیا، پیشبینی آینده مساوی است با ثروت.
انواع نسبت های مالی
نسبت های مالی از نظر تعدادی بسیار زیاد هستند؛ اما برای اینکه راحتتر بتوانیم این نسبتها را تحلیل کنیم، با توجه به کمکی که هر یک از این نسبتها در تحلیل یک کسبوکار میکنند آنها را در چهار دسته مجزا قرار میدهیم. نسبت های مالی به طور کلی به 4 دسته زیر تقسیم میشوند:
نسبت های نقدینگی | این نسبتها قدرت شرکت را در راستای برآورده کردن تعهدات مالی خودش مورد بررسی قرار میدهند. |
نسبت های فعالیت | این نسبتها به ما میگویند که منابع شرکت چطور استفاده شده و اینکه میزان بازدهی استفاده از این منابع به چه مقدار بوده است. |
نسبت های اهرمی | این نسبتها برای کسانی که در شرکت سرمایهگذاری کردهاند و مؤسساتی که اعتباراتی را به شرکت دادهاند بسیار حیاتی است. نسبت های اهرمی نشان میدهند که شرکت چه مقدار توانایی برای بازپرداخت بدهیهای کوتاهمدت و بلندمدت خود دارد. در واقع مقدار ریسک ذینفعان خارجی شرکت به وسیله این نسبتها مشخص میشود. |
نسبت های سودآوری | این نسبتها از آن جهت اهمیت پیدا میکنند که هدف اصلی تمام فعالیتهایی که در یک شرکت اتفاق میافتد افزایش سودآوری است؛ بنابراین احتمالاً برای همه ذینفعان یک شرکت بررسی این نسبتها از اهمیت ویژهای برخوردار است. |
نسبت های نقدینگی
مهمترین نسبت های نقدینگی سه مورد هستند که در قسمت زیر توضیح میدهیم.
نسبت جاری
برای به دست آوردن نسبت جاری باید داراییهای جاری را به بدهیهای جاری تقسیم کنید. این نسبت وضعیت نقدینگی شرکت را به خوبی نشان میدهد. برای مثال اگر این نسبت 2.3 باشد؛ یعنی داراییهای جاری شرکت 2.3 برابر بیشتر از بدهیهای جاری آن است. دقت کنید که این نسبت یک مقدار تعادلی دارد که بالاتر بودن یا پایینتر بودن از آن نشانه وجود مشکل در عملکرد شرکت است.
بالاتر بودن نسبت جاری از مقدار تعادلی به معنی عدم تخصیص بهینه وجه نقد در شرکت است و پایینتر بودن آن از مقدار تعادلی یک هشدار جدی به واحد مالی میدهد که بازپرداخت بدهی توسط شرکت ریسک بالایی پیدا کرده است.
نسبت آنی
نسبت آنی به شما کمک میکند که اطمینان بیشتری نسبت به توان شرکت در پرداخت بدهیهای کوتاهمدت از محل داراییهای جاری داشته باشید. این نسب در واقع مدلی محافظهکارانه از نسبت جاری است:
نسبت آنی = داراییهای جاری – موجودی کالا و پیشپرداختها و سفارشها / بدهیهای جاری
نسبت وجه نقد
این نسبت که با نام نسبت نقدینگی هم شناخته میشود، سرعت پرداخت بدهیها را نشان میدهد. توجه داشته باشید که نسبت وجه نقد در مقایسه با نسبت آنی به جریان نقدی نزدیکتر است. فرمول نسبت وجه نقد بهصورت زیر است:
نسبت وجه نقد = سرمایهگذاری کوتاهمدت + معادلهای نقد + وجه نقد / بدهیهای جاری
نسبت های فعالیت
برای اینکه بدانید مدیریت منابع در یک کسبوکار به چه صورتی انجام میشود باید نسبت های زیر را که با عنوان نسبت های فعالیت شناخته میشوند بررسی کنید.
نسبت دوره پرداخت بدهیها
در نسبت های نقدی دیدیم که شرکت چقدر توانایی مالی برای بازپرداخت بدهیها دارد و در نسبت دوره پرداخت بدهیها بررسی میکنیم که از نظر زمانی چقدر طول میکشد تا شرکت بدهیهای خودش را پرداخت کند. برای محاسبه این نسبت مالی از فرمول زیر استفاده کنید:
دوره پرداخت بدهیها = 365 * متوسط حسابهای پرداختنی / خرید نسیه
نسبت دوره وصول مطالبات
نسبت دوره وصول مطالبات مشخص میکند که دریافت مطالبات از سمت شرکت به صورت متوسط در چه مدت زمانی انجام میشود. این نسبت از یک مقدار مشخصی (که بر اساس متوسط صنعت تعیین میشود) نباید بزرگتر شود زیرا نشان میدهد که منابع شرکت در ریسک هستند و شرکت توان وصول مطالبات خودش را ندارد. محاسبه نسبت دوره وصول مطالبات در دو مرحله انجام میشود:
متوسط فروش نسیه روزانه = فروش نسیه سالانه / 365
دوره وصول مطالبات = حسابهای دریافتنی / متوسط فروش نسیه روزانه
نسبت گردش دارایی
اگر میخواهید بدانید که داراییهای یک شرکت چقدر درآمدزا هستند و به چه میزان استفاده بهینه از آنها میشود از نسبت گردش دارایی استفاده کنید. در واقع بالا بودن این نسبت نشان میدهد که بهرهوری شرکت بالاست. فرمول محاسبه نسبت گردش دارایی:
گردش داراییها = درآمد فروش / میانگین کل داراییهای ابتدا و انتهای دوره
نسبت های اهرمی
همانطور که در قسمت بالاتر این مقاله هم گفتیم نسبت های اهرمی مهمترین نسبت برای ذینفعان خارجی شرکت از جمله بانکها به حساب میآید. چند مورد از نسبت های اهرمی را در اینجا معرفی میکنیم.
نسبت بدهی
این نسبت حاصل تقسیم کل بدهیها به کل دارایی کسبوکار است. این نسبت مشخص میکند که چه مقدار از اموال و منابع شرکت از محل ایجاد بدهی به دست آمده است. بالارفتن بیش از اندازه این نسبت نشان میدهد که یک مجموعه اقتصادی در حال نزدیکشدن به ورشکستگی است. نسبت بدهی مطلوب را برای کسبوکار خودتان بر اساس وضعیت اقتصادی کشور و میانگین نسبت بدهی در صنعتی که فعال هستید محاسبه کنید. البته تعیین نسبت بدهی مطلوب در هر دوره باید توسط یک تیم مالی و حسابداری خبره انجام شود. برای محاسبه نسبت بدهی از رابطه زیر استفاده کنید:
نسبت بدهی = کل بدهی / کل دارایی
نسبت پوشش بهره
این نسبت بیشترین کاربرد را در تحلیل وضعیت شرکت توسط بانکها دارد. هر بانکی قبل از اینکه تسهیلات به کسبوکاری بپردازد، نسبت پوشش بهره را محاسبه میکند تا مطمئن شود که صاحبان آن مجموعه توان بازپرداخت دیون خود را دارند. درصورتیکه این نسبت کوچکتر از یک باشد قطعاً هیچ بانکی راضی به تخصیص اعتبار به آن شرکت نخواهد شد. فرمول محاسبه نسبت پوشش بهره:
نسبت پوشش بهره = سود قبل از بهره و مالیات / هزینه بهره
نسبت حقوق صاحبان سهام به داراییهای ثابت
طبیعتاً مقدار این نسبت هر چقدر بیشتر باشد اطمینان بالاتری برای سهامداران ایجاد میکند و ریسک کمتری را به آنها تحمیل خواهد کرد. برای محاسبه این نسبت از معادله زیر استفاده میشود:
نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی ثابت = حقوق صاحبان سهام / داراییهای ثابت
نسبت مالکانه
همانطور که نسبت بدهی نشان میداد چقدر از دارایی شرکت از طریق ایجاد بدهی به دست آمده، نسبت مالکانه نیز نشاندهنده میزانی از دارایی شرکت است که از طریق حقوق صاحبان سهام به دست آمده است. بزرگتر بودن عدد حاصل از معادله زیر میتواند نشانه مثبتی در مورد عملکرد کسبوکار در ارتباط با مدیریت داراییها باشد:
نسبت مالکانه = حقوق صاحبان سهام / کل داراییها
نسبت های سودآوری
این نسبتها پایه و اساس هر کسبوکاری را تشکیل میدهند. از بین رفتن تعادل در نسبت های سودآوری، کل فعالیتهای شرکت را تحت شعاع قرار میدهد و ماهیت کسبوکار را زیر سؤال میبرد. برخی از مهمترین نسبت های سودآوری را اینجا بررسی میکنیم.
حاشیه سود خالص
حاشیه سود نشان میدهد که چه مقدار از مبلغ فروش هر واحد کالای شرکت، به عنوان سود در نظر گرفته میشود. پس اگر مثلاً در شرکت تولید ظروف پلاستیکی کار میکنید، باید به وسیله رابطه زیر حاشیه سود خالص را محاسبه کنید:
حاشیه سود خالص = سود خالص / فروش
حاشیه سود عملیاتی
سود عملیاتی در حقیقت سود شرکت را پس از کسر تمام هزینههای عملیاتی نشان میدهد. یعنی علاوه بر محاسبه بهای تمام شده باید هزینههای اداری، بازاریابی، بیمه و حملونقل را نیز از درآمدهای شرکت کسر کرد تا سود عملیاتی به دست بیاید. اما برای محاسبه حاشیه سود عملیاتی باید سود عملیاتی را در رابطه زیر قرار دهید:
حاشیه سود عملیاتی = سود عملیاتی / فروش
بازده حقوق صاحبان سهام (ROE)
سهامداران هر شرکتی انتظار دریافت سود و همچنین افزایش قیمت هر سهم را دارند. به عبارت دیگر آنها میخواهند حداکثر بازده ممکن را از سهمی که خریداری کردهاند به دست بیاورند. برای محاسبه بازده حقوق صاحبان سهام از معادله زیر استفاده کنید:
بازده حقوق صاحبان سهام = سود خالص / مجموع حقوق صاحبان سهام
بازده دارایی (ROA)
چگونگی سودآوری شرکت را در مقایسه با مقدار داراییای که آن شرکت دارد نشان میدهد. در واقع نسبت بازده دارایی مشخص میکند که مدیران یک مجموعه چقدر کارآمد از داراییهای شرکت استفاده کردهاند. برای محاسبه این نسبت باید فرمول زیر را به کار ببرید:
بازده داراییها = سود خالص / مجموع داراییها
البته برای اینکه دید درستتری نسبت به بازده دارایی ایدهآل برای کسبوکاری که در آن مشغول هستید داشته باشید باید ROA به دست آمده برای یک دوره زمانی مشخص را با دورههای زمانی قبلی مقایسه کنید و علاوه بر آن بازده دارایی شرکت خودتان را با بازده دارایی سایر شرکتها که در صنعت شما فعال هستند مقایسه کنید.
سوالهای متداول
- بانک ها برای اعتبار سنجی شرکت ها جهت اعطای اعتبارات از کدام نسبت استفاده می کنند؟
هر بانکی قبل از اینکه تسهیلات به کسبوکاری بپردازد، نسبت پوشش بهره را محاسبه میکند تا مطمئن شود که صاحبان آن مجموعه توان بازپرداخت دیون خود را دارند. درصورتیکه این نسبت کوچکتر از یک باشد قطعاً هیچ بانکی راضی به تخصیص اعتبار به آن شرکت نخواهد شد.
- نسبت مالکانه چیست و چطور تفسیر میشود؟
نسبت مالکانه نشاندهنده میزانی از دارایی شرکت است که از طریق حقوق صاحبان سهام به دست آمده است. بزرگتر بودن عدد حاصل از معادله زیر میتواند نشانه مثبتی در مورد عملکرد کسبوکار در ارتباط با مدیریت داراییها باشد.
- نسبت بازده دارایی یا همان ROA چه اطلاعاتی در مورد عملکرد شرکت میدهد؟
بازده دارایی، چگونگی سودآوری شرکت را در مقایسه با مقدار داراییای که آن شرکت دارد نشان میدهد. در واقع نسبت بازده دارایی مشخص میکند که مدیران یک مجموعه چقدر کارآمد از داراییهای شرکت استفاده کردهاند.
- چه تفاوتی بین نسبت جاری و آنی وجود دارد؟
در نسبت آنی، مواردی مانند موجودی کالا و پیش پرداختها از دارایی کسر میشود تا قدرت بازپرداخت بدهیها از محل داراییهای جاری در کوتاه مدت در مقایسه با نسبت جاری به شکل محافظه کارانهتری محاسبه شود.
برچسب ها : مهریار یزد نقاشی کارگردانی گرافیک بازیگری مجری گری گویندگی تله فیلم #بازیگری در یزد #عکاسی در یزد# انیمیشن # فیلمنامه نویسی
فن بیان # متقاعدسازی# اصول و فنون مذاکره #